zondag 4 juni 2017

TROMMELEN IN DE JAZZKERK

Weer zo'n fantastisch initiatief van Joost Patocka: in het landelijke Noord-Hollandse dorpje Aartswoud - waar hij sinds een paar jaar woont samen met zijn vrouw Francien van Tuinen en hun kinderen - organiseert hij regelmatig bijzondere jazzevenementen.

















Op zaterdag 3 juni was daar het eerste Trommelfestival. Jazz met focus op drummers.
En natuurlijk was het in dat prachtige kerkje uit 1880, ook wel genaamd Stompetoren. Er werd gespeeld door de Duitse slagwerker Jochen Rueckert en vier Nederlandse topdrummers: Han Bennink, Martijn Vink, Wouter Kühne en natuurlijk Joost Patocka zelf.


Binnen is een podium gemaakt met als decor een wand van platenhoezen.





De feestelijke dag werd geopend door speaker Wilfried de Jong, die een drumsolo van Max Roach stijlvol zichtbaar maakte met een strak dansje.



De eerste band was van drummer Jochen Rueckert, met saxofonist Mark Turner, gitarist Lage Lund en bassist Matt Penman.





Een speciale prijs voor jonge drummers werd door Joost Patocka uitgereikt aan de 21-jarige Wouter Kühne. De prijs is een 'brush' die tot kunstwerk is gemaakt door Han Bennink. 







Van de beroemde firma Zildjian was er ook nog een mooi cymbal voor de prijswinnaar.




Met zijn eigen trio demonstreerde Wouter Kühne hoe weergaloos goed hij nu al is. Samen met Gideon Tazelaar op tenor en Ties Laarakker op bas. 





Joost Patocka speelde met (bas)klarinettist Joris Roelofs, tenorist Lluc Casares Alcobé, altist Ben van Gelder en bassist Sean Fasciani. Onder meer twee composities van Misha Mengelberg en een prachtige vertolking van Duke Ellingtons Isfahan.







Dit superleuke festival verdient volgend jaar zeker voortzetting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten