vrijdag 2 november 2018

MILES DAVIS 1960 - REVISITED


Een fantastische avond met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Zestig jaar na dato is de magie van de nachtconcerten nog niet vervaagd. Rond 1960 was het Concertgebouw het brandpunt van de jazzbeleving in Nederland.
Het Nederlands Jazz Archief en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw houden de herinnering aan die glorieuze concerten levend.


Op 1 november was het eerste concert in de cyclus Dutch Jazz Heritage, gewijd aan Miles Davis. Zijn concert van april 1960, dat door het NJA is uitgebracht op de dubbel-cd Miles Davis: So What, werd in historisch perspectief geplaatst en het JOC gaf eigentijdse vertolkingen van zijn muziek.




Trompettist Ruud Breuls soleert met op de achtergrond een foto van het publiek bij het legendarische concert van 1960.



 De drie trompetsolisten samen: van links af Ian Cleaver, Ruud Breuls en Jan van Duikeren.





Jan van Duikeren maakte grote indruk met zijn vertolking van Whisper Not op bugel.

















Bert Vuijsje (rechts naast baritonsaxofonist en artistiek directeur Juan Martinez) vertelde over het concert van 1960, toen John Coltrane het publiek schokte met zijn ongehoorde saxofoonklanken.



  

Het jonge Nederlandse trompettalent Ian Cleaver speelde als gast mee in het slotnummer Footprints. 


Dit concert was al weken van tevoren uitverkocht en wordt volgend seizoen herhaald. Op 18 januari 2019 volgt een concert gewijd aan Thelonious Monk, en op 25 april 2019 wordt het eerste seizoen van Dutch Jazz Heritage afgesloten met Chet Baker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten